SPREKERS
Vrijdag 3 november
Egge van der Poel | Executive Professor
Data in de zorg: wat brengt de toekomst?
10:15 uur
Gedurende de dag zullen we stilstaan bij wat technologie en data op dit moment al kunnen betekenen voor de zorg en voor podotherapie in het bijzonder. We trappen af met het werpen van een blik in de toekomst om te verkennen wat er de komende jaren op ons af gaat komen. Laat je verwonderen en meenemen naar het moois (of minder moois) wat ons nog te wachten staat.
Egge van der Poel is een beta met een alfarandje. Gepromoveerd in de experimentele deeltjesfysica met daarnaast een Bachelor als filosoof. Hij heeft een nieuwsgierige aard en een passie voor communicatie. Hij past niet makkelijk in hokjes en gebruikt die eigenschap om bruggen te bouwen.
Egge probeert een lieve vader te zijn voor de drie jonge zonen die hij en zijn prachtige vrouw samen hebben. Daarnaast werkt hij als docent in verschillende opleidingen en als Freelance Data & Strategy Consultant. Als freelancer adviseert hij verschillende stakeholders in de zorg, van overheid tot start-ups. Egge is ook veelgevraagd spreker en dagvoorzitter op de thema’s Big Data, Data Science en Innovatie.
Angela Evans | Adjunct Associate Professor
Foot Posture Index voor kinderen, wetenschap geïmplementeerd in de praktijk
11:30 uur
De Foot Posture Index (FPI) is een erkend en veelgebruikt instrument om voetstand te beoordelen. Het zomaar interpreteren van de FPI gebaseerd op de normaalwaarden van volwassenen kan leiden tot een heel vertekend beeld. Op basis van een uitgebreide dataset en bijbehorend wetenschappelijk onderzoek zijn nieuwe normatieve data (normaalwaarden) voor kinderen vastgesteld. Een best practice dus over hoe data helpt om de zorg te ondersteunen.
Angela Evans is een ervaren podotherapeut in Adelaide (Australië). Daarnaast is zij adjunct associate professor aan de La Trobe Universiteit in Melbourne en is zij vrijwilliger en ambassadeur bij het initiatief ‘Walk for life’, gericht op de behandeling van klompvoeten in Bangladesh. Zij heeft veel publicaties op haar naam staan, onder andere over de FPI bij kinderen.
Eveline van Vliet | Podotherapeut & MSU echografist
Sepp Mortelmans| Podotherapeut & MSU echografist
Dennis Swaans | Podotherapeut
De wetenschap over EPTE, Diathermie therapie en Medical Taping
12:00 uur
Ongetwijfeld behandel je mensen in de praktijken met medical taping of zie je mensen die behandeld worden met steeds meer opkomende behandelmethoden zoals EPTE en Diathermie therapie. Dergelijke behandelmethode lijken altijd veel belovende resultaten te geven, maar wat zegt de wetenschap nu eigenlijk hierover? Wij hebben het voor je uitgezocht en in 3x 10 minuten brengen we je op de hoogte van de laatste inzichten.
Eveline van Vliet is (sport)podotherapeut en MSU echografist bij RondOm Podotherapeuten. Naast het zien van patiënten richt zij zich op allerlei innovatie projecten met name binnen de sport.
Sepp Mortelmans is podotherapeut, MSU echografist en zorginhoudelijk directeur bij RondOm Podotherapeuten.
Dennis Swaans is podotherapeut bij RondOm Podotherapeuten, met een speciale interesse voor sport en hardlopen in het bijzonder.
Jaap van Netten | Bewegingswetenschapper
Academische werkplaats HOMELAND – hoe organiseren we samenwerking in de zorg?
13:30 uur
Voor optimale doorontwikkeling van de zorg is het belangrijk dat zorgprofessionals samenwerken met universiteiten, hogescholen en patiënt(organisaties). Deze samenwerking wordt gerealiseerd binnen de academische werkplaats Homeland. Voetzorgverleners werken binnen deze samenwerking aan permanente voetbescherming ter voorkoming van amputatie bij diabetes en andere gevoelsstoornissen in de thuissituatie via druk verlagende hulpmiddelen. Na het bijwonen van deze parallelsessie ben je volledig op de hoogte van de stand van zaken omtrent de projecten binnen deze samenwerking.
Jaap van Netten is bewegingswetenschapper en gespecialiseerd in klinisch onderzoek op het gebied van de onderste extremiteit. Jaap is senior-onderzoeker bij Amsterdam UMC en lid van de International Working Group on the Diabetic Foot.
Roy van den Heuvel | Industrial designer & design researcher
Kunstmatige Intelligentie in de Podotherapie - een verkenning van AI-technieken met de Voetencheck App
13:30 uur
Door de groeiende inzet van zelf-monitoring zorg technologie zoals de Diabetes Voetencheck App wordt er steeds meer data verzamelt over de status van de voeten van mensen die risico lopen op complicaties. Hoe kunnen we deze data inzetten om mensen beter te helpen met het monitoren van de gezondheid van hun voeten? En, hoe ondersteunen we podotherapeuten met het gebruiken van een snelgroeiende hoeveelheid data?
Kunstmatige Intelligentie kan helpen met het begrijpen van grote datastromen en zal in de nabije toekomst een belangrijke rol gaan spelen in het snel herkennen van mogelijke gezondheidsrisico's. We presenteren een eerste exploratie in het gebruiken van kunstmatige intelligentie voor de identificatie en classificatie van voetproblemen op foto's uit de Diabetes Voetencheck App.
Roy van den Heuvel is industrial designer en design researcher. Hij is werkzaam bij zowel de TU Eindhoven als bij Fontys Paramedisch Hogeschool, waar hij technologieën inzetbaar binnen de gezondheidszorg ontwerpt, ontwikkelt en evalueert.
Lotte Haverkorn | Podotherapeut
Richtlijn valpreventie
13:30 uur
De gevolgen van valincidenten zijn groot, zowel in persoonlijk leed als in de daar bijkomende zorgkosten. De overheid zet daarom vol in op valpreventie om vallen te voorkomen op basis van evidence based effectieve interventies. Nationaal en internationaal zijn hiervoor verschillende richtlijnen verschenen. Daarnaast is er natuurlijk ook uitgebreid onderzoek gedaan binnen onze eigen podotherapeutische populatie. Al deze uitkomsten komen samen binnen de podotherapierichtlijn Valpreventie. Tijdens deze parallelsessie worden alle ins en outs van deze richtlijn met je besproken, zodat je daarna weer helemaal up to date bent.
Lotte Haverkorn is werkzaam als podotherapeut binnen RondOm Podotherapeuten en haar expertises liggen op het gebied van partiële nagelresectie onder lokale verdoving en valpreventie.
Paul Borgions | Master of science in Podiatry
Yannick Carette | Manager Onderzoek en Ontwikkeling BORGinsole
Artificiële Intelligentie bij BORGinsole in het vakgebied Podotherapie.
13:30 uur
Tijdens deze sessie spreken we over het belang van data en datakwaliteit en zal je kennis maken met realisaties van A.I. binnen de organisatie BORGinsole. Dit doen we door te focussen op drie verschillende onderwerpen binnen het podotherapeutische en zoolproductieproces: de biomechanische karakterisering op basis van metingen, de medische achtergrond verzameld tijdens de anamnese en de kwaliteitscontrole van inlegzolen.
Paul heeft ongeveer 40 jaar ervaring in het vakgebied van de podotherapie en is nog steeds actief in zijn Podologisch Centrum en voor voetbalclub RSC Anderlecht. Zijn focus ligt vooral bij topsporters en kinderen. Paul is samen met zijn vrouw de oprichter en eigenaar van BORGinsole, het eerste labo voor de productie van Podotherapeutische zolen in België.
Yannick ontwikkelde tijdens zijn doctoraatsopleiding aan de Universiteit Leuven een diepe interesse voor AI toepassingen. Hij kan zijn kennis aanwenden bij de ontwikkeling van een variëteit aan data gedreven oplossingen om op deze manier de jarenlange ervaring van het eigen Podologisch Centrum beschikbaar te kunnen maken voor alle podotherapeuten.
Danique van Gulick | Klinisch epidemioloog & Podotherapeut
Kan de podotherapeut een rol spelen bij kankerpatiënten met neuropathie?
14:10 uur
Chemotherapie-geïnduceerde polyneuropathie (CIPN) is een van de meest onderschatte bijwerkingen van bepaalde typen chemotherapie. CIPN ontstaat tijdens chemotherapie behandelingen en kan een levenslange complicatie blijven. Het CIPN veroorzaakt gevoelloosheid, tintelingen en distale spierzwakte. Ook wordt het geassocieerd met verminderde bewegingsfuncties, zoals moeite met lopen en stabiliteit houden die uiteindelijk kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks leven en een verminderde kwaliteit van leven.
Tot op heden is er geen sterk aanbevolen behandelstrategie voor CIPN. Podotherapeutische interventies zoals gerichte oefeningen, (aangepast) schoeisel en op maat gemaakte zolen kunnen het fysieke functioneren en de CIPN-symptomen mogelijk verbeteren. Echter is onbekend wat de onderliggende (voet- en enkel)biomechanica is van de gang en stabiliteitsproblemen. Dit belemmert het ontwikkelen van nieuwe interventies. Om inzicht te krijgen in het effect van CIPN op voet- en enkel gerelateerde beperkingen, en de consequenties voor activiteiten van het dagelijks leven, wordt onderzoek gedaan bij borstkanker patiënten.
Danique van Gulick is klinisch epidemioloog en podotherapeut, werkzaam bij RondOm Podotherapeuten. Op dit moment is zij bezig met het uitvoeren van verschillende klinisch wetenschappelijke onderzoeken, die voor de podotherapie relevant zijn, en ten behoeve van haar PhD aan de Universiteit van Amsterdam. Verder houdt ze zich bezig met data verzameling en science in de podotherapie praktijk en is aangehaakt bij consoritum omtrent grote wetenschappelijke projecten.
Tobias van Dockum | Docent
Looptraining als behandelmogelijkheid door de podotherapeut
14:10 uur
Looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is een bewezen effectieve interventie. Hoe kan het dat de podotherapeut, als expert op het gebied van lopen en bewegen, nog niet tot nauwelijks betrokken is bij dit soort looptrainingen. Tijdens deze parallelsessie wordt uitgelegd wat het effect is van looptraining en welke positie de podotherapeut hierin zou kunnen innemen.
Tobias van Dockum is werkzaam als docent bij de opleiding fysiotherapie in Leiden alsmede docent bij Chronisch ZorgNet. Als docent bij Chronisch ZorgNet wil hij zich graag inzetten om de scholing van collega-fysiotherapeuten in Nederland zo optimaal mogelijk te krijgen. Door goede scholing krijgen de patiënten ook de beste zorg waar zij recht op hebben.
Joselien van Iersel | Podotherapeut
Professionele standaard locoregionale anesthesie
14:10 uur
Steeds meer podotherapeuten kiezen ervoor om partiële nagelresecties onder plaatselijke verdoving uit te voeren binnen de podotherapeutische praktijk. Aangezien het voorbehouden handelingen betreft, moet de podotherapeut bevoegd en bekwaam zijn om deze interventie toe te mogen passen. Ook de opdrachtgever moet de podotherapeut bekwaam achten om de opdracht te kunnen geven. De recent ontwikkelde professionele standaard helpt de podotherapeut om deze bekwaamheid aan te tonen richting potentiële opdrachtgevers. In deze parallelsessie wordt de professionele standaard toegelicht en worden tips voor het benaderen van de beoogde opdrachtgevers besproken.
Joselien van Iersel is podotherapeut en voormalig eigenaar van TopPodotherapie Helmond-Mierlo. Als een van de eerste podotherapeuten heeft zij partiële nagelresectie onder lokale verdoving geïmplementeerd binnen de podotherapeutische setting. Sinds die tijd zet zij zich in voor een verdere borging van deze expertise binnen onze beroepsgroep.
Bas Meijer | Podotherapeut en directeur zorg
Kennisplatform podotherapie en de (voet)zorg van de toekomst
14:10 uur
Recent is de datawerkplaats t.b.v. waarde gedreven podotherapie geïntroduceerd. Bas is de initiatiefnemer van deze unieke, op data gebaseerde samenwerking binnen de podotherapie. Zijn achtergrond als podotherapeut is een belangrijke basis voor zijn promotie traject die hij in samenwerking met de Universiteit van South Wales vorm heeft gegeven, waarbij hij zich focust op de effectiviteit van preventieve voetzorg. Vanuit persoonlijke interesse volgde hij ook nauwgezet de ontwikkelingen in de blockchain technologie en cryptografie. Deze factoren gecombineerd hebben geleid tot het idee voor een breed gedragen datawerkplaats podotherapie.
Tijdens deze sessie word je meegenomen van droom naar plan: wat is het fundament van deze samenwerking en welke kansen biedt de unieke samenwerking de podotherapie? Bas nodigt je uit om mee te denken over de (voet)zorg van de toekomst.
Bas is podotherapeut en directeur zorg bij de Scharenborg Groep, een groep waartoe verschillende podotherapeutische en orthopedische bedrijven behoren die actief zijn in de voetzorg. Gaan voor de hoogst haalbare kwaliteit, maar datagedreven en geschoeid op een wetenschappelijke leest. Dat is waar de Scharenborg Groep voor staat en waar Bas iedere dag zijn steentje aan bijdraagt.
Deborah Pelders | Design researcher & lecturer
Mark Arts | Docent & onderzoeker
Samen ontwerpen voor digitale zorgverlening
15:10 uur
De Voetencheckapp is een voorbeeld van een technologische innovatie die ondersteunend is om tijdig complicaties te detecteren, zorg te leveren op afstand, en de druk op zorgprofessionals te reduceren. In deze parallelsessie wordt het iteratief onderzoeksproces toegelicht en laten we je zien hoe we in samenwerking met patiënten deze app door ontwikkelen.
Deborah Pelders is design researcher en lecturer en werkzaam bij Fontys Paramedische Hogeschool. Zij is onder andere als hoofdonderzoeker verbonden aan het onderzoek ‘Technlology Support for Diabetes’.
Mark Arts is docent en onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool, met brede ervaring op het gebied van klinisch onderzoek, epidemiologie, SPSS en life sciences. Daarnaast heeft hij een onderzoek doctoraat op het gebied van revalidatie van de Universiteit van Amsterdam.
Guus Rougoor | Bewegingswetenschapper
Hardlopen met reuma
15:10 uur
Veel patiënten met ontstekingsreuma in Nederland voldoen niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Echter weten we vanuit wetenschappelijk onderzoek dat intensief bewegen zoals hardlopen leidt tot extra gezondheidsvoordelen. Zowel patiënten als zorgprofessionals zijn voorzichtig in het beoefenen van of advies geven over hardlopen bij deze doelgroep. Tijdens deze parallelsessie word je meegenomen in een lopend onderzoeksproject naar de percepties wat betreft de risico’s en gezondheidsvoordelen van hardlopen met ontstekingsreuma en ondersteuningsbehoeften van podotherapeuten om mensen met ontstekingsreuma gedegen hardloopadvies en -begeleiding te kunnen geven.
Guus Rougoor is bewegingswetenschapper en is als docent-onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Inholland bij de opleiding Sportkunde en het lectoraat Kracht van sport en bewegen. Zijn interesses liggen in de toepassing van trainen en bewegen op mensen met een chronische aandoening.
Danique van Gulick | Klinisch epidemioloog & Podotherapeut
Betrouwbaarheid drukmeetplaat - preliminary results
15:10 uur
Drukmeetsystemen zijn een belangrijk meetinstrument voor het evalueren van de voetfunctie bij patiënten met voet(gerelateerde) klachten. Sinds het gebruik van drukmeetsystemen in de podotherapiepraktijk worden gebruikt ter ondersteuning van de klinische besluitvorming, is het belangrijk dat gegevens betrouwbaar worden vastgelegd. Deze parallelsessie neemt je mee in de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent betrouwbaarheid van drukmeetsystemen die in de klinische praktijk kunnen worden toegepast.
Danique van Gulick is klinisch epidemioloog en podotherapeut, werkzaam bij RondOm Podotherapeuten. Op dit moment is zij bezig met het uitvoeren van verschillende klinisch wetenschappelijke onderzoeken, die voor de podotherapie relevant zijn, en ten behoeve van haar PhD aan de Universiteit van Amsterdam. Verder houdt ze zich bezig met data verzameling en science in de podotherapie praktijk en is aangehaakt bij consoritum omtrent grote wetenschappelijke projecten.
Lydia Willemse | Bewegingswetenschapper en docent-onderzoeker
Tim Gerbrands | Bewegingstechnoloog en -wetenschapper
Geïntegreerde aanpak bewegingsanalyse bij Fontys Paramedisch: zinvol, inspirerend en verbindend
15:10 uur
Fontys Paramedisch beschikt over een van de meest complete labs t.b.v. bewegingsregistratie en –analyse. We gebruiken het hele spectrum aan gouden standaards tot gadgets om (de samenhang tussen) parameters van het menselijk bewegen objectief te verkennen. In het lab verweven we fundamenteel en praktijkgericht onderzoek met multidisciplinair onderwijs, voor en met de praktijk: een dynamische omgeving waar innovatie en verbinding ontstaat.
Na deze sessie weet je meer over technologiegebruik voor bewegingsanalyse, zinvol innoveren met (combinaties van) technologieën, hoe nieuwe klinische inzichten tot stand komen en hoe we samenwerking tussen praktijk-onderwijs-onderzoek inrichten vanuit leergemeenschappen.
Lydia Willemse is bewegingswetenschapper en sinds 2012 werkzaam als docent-onderzoeker bij Fontys Paramedisch. Zij heeft een speciale interesse in de biomechanica van het menselijk bewegen en in hoe technologie in gezet kan worden om gezondheid te bevorderen. Lydia is bezig met haar promotieonderzoek naar de rol van de intrinsieke voetspieren bij het lopen en de balans bij oudere mensen aan de KU Leuven en Tilburg University.
Tim Gerbrands is opgeleid tot bewegingstechnoloog en –wetenschapper en sinds 2011 werkzaam als o.a. docent-onderzoeker bij Fontys Paramedisch met focus op bewegingsregistratie en –analyse, biomechanica, onderwijsinnovatie en toetsing. Werkt met passie aan het integreren van praktijkgericht onderzoek met vernieuwend multidisciplinair onderwijs in de volle breedte van het paramedisch domein.
Gildo Wanders | Directeur Bedrijfsontwikkeling en Innovatie RondOm Podotherapeuten
Data in de podotherapie: wat kunnen we al?
15:50 uur
Het gebruik maken van data in de zorg wordt steeds belangrijker, zeker als gekeken wordt naar de uitdagingen die op ons afkomen: steeds meer mensen die zorg nodig hebben in combinatie met het dreigend tekort aan zorgprofessionals. Binnen de podotherapie is al veel meer data beschikbaar dan we vaak denken. Tijdens deze presentatie word ingegaan op wat een goed gebruik van data kan betekenen voor de podotherapie. Anders gezegd: Hoe leren we van de vorige patiënt om het voor de volgende beter te doen? Kortom: laat je inspireren!